Laci utazásai

barcikaisrac

barcikaisrac

kuba 2007 - első rész bp-holguin 

2017. január 25. - barcikaisrac

Mivel most sanszos h 10 év utan újra Kuba is útbe fog esni, sztm itt az ideje h leirjam hogy hogy volt az elő kubai utunk…

 

Ez a sztori 2007 februárjában kezdődött egy hideg estén (sztm delutan volt meg) a nyár utcai after music pub-ban, ami közel volt, non stop volt tehat remek hely az elveszésre, a pultosokat ismertük még a gödörből,  8ig talan koktelakció is volt mindennap és még mintha kedvezmenykartyank is lett volna…szoval sokat voltunk ott, ha epp nem a gödöben. Akkoriban mindennap mentünk. Ki is szamoltuk mennyit egy évben, meg mennyit hagytunk ott, de az masik story, lényeg h Itt ültünk össze P-vel meg B-vel aznap. 

Talan par nappal előtte derült ki, h P aki akkoriban a lufthansanal dolgozott, kedvezmenyes dolgozói  jegyekre volt jogosult, és ugyanazt a kedvezményt  még a vele utazók is megkaptak…igy volt thaiföldön haverokkal, Na par sör utan ugy gondoltuk h mi is magyon mennenk  valahova, és ezt aznap este le is fixaltuk gyorsan h 3an és Kuba még idén tavasszal. 

 A kuba talan sztm onnan jött, h nekem a karib resz eleg kattanasom volt, mar akkor is,  (azóta pláne, mar megvan a köv jegy) meg egy kollegam Eszter akkoriban jarkalt kubaba a pasijanak a csaladjahoz, meg kuba menő és kész… 

Szoval eldöntöttük h akkor áprilisban irany kuba, P intezte a jegyeket (aszem 60 e volt odavissza) és meg 3unknak a vizumot (most ahogy nezem mar nem kell, csak turista belépőkártya, vagyis fizetni 20 dollart, de akkor én igazolvanykeppel maszkaltam a konzulatusra valahol a 11-12 ker-be a hegyre. 

 

Volt a kubas kolleganőtől egy Lonly planet cuba-nk (meglepően pontos volt, meg a buszmenetrend is  most is viszem, csak azert is ) meg terv h addig megtanulok vmi basic spanyolt,  , lett  egy szeb spanyol magyar szotar ilyen alapkifejezésekkel (azóta se jott össze, de msot is viszem) 

Az utiterv h reggel 7kor indult a gep BP-frankfurt, lufthansa, onnan 11kor condor holguin-ba. Onnan meg meglatjuk.  Mivel olyan jegyünk volt (azert olcsó) h csak akkor szalhatunk fel a gepre ha marad üres hely, igy P a foglalasi adatok alapjan valaszotta holguin-t mert oda kevesbe volt be/túlfoglalva a gép altalaban mint Havannaba / Santiago de cubaba. 

 

Persze h közbejött a ferihegyi repteri kiszolgalo  sztrajk. Aminek elmeletileg vege volt az indulas előtti nap, és ahogy neztük előző este  neten minden legitarsasag   indult menetrend szerint az indulasunk reggelen - kiveve lufthansa - ami ugye nekünk kell, mas nem jó, peti lufthansa-s.  Na szoval rabasztunk, mindegy is en nem annyira bantam mert előtte par hettel összejöttem egy nagy szerelemmel, és eppen nagyon egymason logtunk ugyh Pvel megbeszeltük  toljuk 3 nappal az utat, nem is nagyon bantam, viszont az elet , vagyis B közbeszolt, aki mivel mar mindenkitől elbucsuzott (mindenkinek belengette h holnap megy kubaba) mar nem akart tovabb varni ne lehetett meggyőzni (sztm mat volt benne alkohol) igy szervezett 2 havert Balazst meg Bocit tan, akik ceges szuzukival (a regi swift-et kepzeljetek el) elindulnak velünk és kivisznek valameddig ausztiaba/nemetorszagba és onnan vonattal frankfurtig reggeli vonattal. Ami ahogy neztük pont nem erte volna el a kubai gepet de hat nem lehetett meggyőzni majd csak lesz valahogy, ugyh este fel7kor körtelefonalt  h 7kor felvesznek kocsival…

Egy kicsit negativan altam hozza mi lesz ebből de ugy voltunk vele h ha lekessük a 11es  kubai gepet akk mexikoba megy delutan 2kor egy masik (ja a masik előnye a standby ticketnek mivel nincs helyjegy  kilometerre kell venni, ugyh volt kb 8000 km-nyi repjegyünk amivel barmi lufthansara felszalhattunk ami azon belül volt - ha meg túl akkor par eurot rafizetünk oszt csa) de vegül az lett h ausztria fele a csaladot raallitottam a temara, és tesom hivott (meg jo h felvettem akkor meg huzos volt a roaming)  h graz-bol van lufthansa gep frankfurtba reggel 5kor amivel faszan elerjük, ugyh utvonal ujratervezes graz-ig. Kint voltunk hajnal fel2re kb a repter előtt, a sracok kiraktak mert reggelre nekik vissza kellett erni meloba (azota is max respekt h du 6kor telefonra bevallaltak egy fuvart nem alvassal hetkoznap masnap reggeli meloval) mi meg felreszegen (B teljesen regszegen) mer a feszültségre kellett a szesz, a bezart repter előtt álltunk  szalmakalapban hatizsakokkal , aztan ültünk stb, mig ki nem nyitott. 

Na innen mar sima liba volt, a repter kinyitott, meg volt röhögés mikor B bealudt a padon és almaba fingogatott hangosan (bocs B, tenyleg vicces volt) Monduk ki röhögtünk a reggeli gepre varo osztrakok inkabb csak szanalmasan neztek a padon csövező magyarokra. P intezte a csekkolast, meg tan par euró vissza is jart volna mert kevesebb kilcsi lett igy grazbol mint bp-ről  de nem foglalkoztunk vele.

Ugye ha nincs fix helyed (helyjegyed)  akkor maradsz utoljara és varod azt mikor mar mindenki becsekkolt h akkor szolnak van e hely v lemaradtal és varj a következőre. Na itt ezzel nem volt gond (majd kesőbb) felig se volt a gep, reggel 6 körül sztm 1 óra se ut utan mar frankfurtban voltunk. Ahol alvas nelkül kolbaszoltunk a hatalmas repteren, kerestük hol lehet cigizni meg vartuk a 11et. 

A condor-on mar többen voltak peti csekkoltatta is kollegajaval telefonon a foglaltsagot, tul is volt foglalva a gep (arra szamitanak h ugyis lemaradnak emberek, ki van kalkulalva) de aztan ment itt is minden siman, vegigneztük mig mindenki beszall, és szoltak P-nek (ő volt az ügyintézőnk mint kollega)   h akkor ok, itt a mi beszallokartyank is elvettek a feladott csomagjainkat sos-be és mi meg fel a gepre. 

Innen mar csak 13,5 óra ut volt holguin. Na azt végigaludtuk, ugyh az utso esely h megtanuljak a gepen spanyolul is kudarcba fulladt. (P és én) 

pict0005.JPG

Aztan leszallas utan arcul csapott Kuba. Eleve a meleg, a repter, egy lepattant (akkor azt hittük h lepattant, de amugy kubai szinten nem) a varosba aminek kb a nevet tudtuk nem talaltunk semmi tömegközlekedést (nincs is sztm) angolul meg senki se beszelt. 

pict0076.JPG

MEg a vizum miatt kellett egy szallast prezentalni, igy volt egy címünk email visszaigazolassal egy casa particular-bol 2 szobara ugyh taxiba szalltunk jobb hijjan es odavitettük magunkat.

Na amugy a por, a kosz, a penész, azt kell szokni, első ilyen külföldi backpack-elésem volt, előtte én voltam trópuson de 4 csillag hotelbe, szal meglepett a szallas ilyen földutas faluvegen, es a kivett ket szobabol csak az egyik volt szabad, de amugy megoldotta a host, telefon es szerzett meg egy szobat az utca vegen egyikőnknek menőbb helyen ugyanannyiert. Ahol meg illegal betarcsazos net is volt. Full illegalba mert az otthoni net kubaba tilos. Még mindig. 

Ami kellett is, mert P melója beszart otthon. Mondjuk megoldani nem tudta. 

P munkaja amugy az volt anno (bocs P ha nem lesz tul szabatos) h valami backup rendszert tartson fent ha a fő rendszer leall a jegyfoglalas/jaratnyilvanrartasba v ilyesmi, ami aznap este mikor elindultunk ra 2 orara ra allt földbe, na ez egy egyszemelyes melo volt  és mivel a helyettesitő kollega kb 2 órába kapta meg az instrukciokat allt is 2 hetig…, de nem történt semmi, viszont jol jott az ut vegen h “all a rendszer” amiről majd lesz meg szo. 

 

Ha mar itt itt tartunk  kis gyakorlati ismeretek, mit szabad / lehet / tilos Kubaba, egy kis gyakorlati utmutató, az infók 10 évesek de ahol valtozott valami tudomasom szerint azt updateltem (nem sok ilyen van)

 

Ott kezdődik hogy ket penz van CUC meg CUP - a CUC a convertible peso, kb 1-1 be van a dollarral az arfolyam, a CUP meg a local peso, amibe a fizetésüket kapjak a helyiek. A helyieknek is legalis és szükséges is a CUC, mert azert lehet kapni kb barmit, a CUP-ert meg kb semmit. Utcan szendvicset, pizza quesot, kavet, gyümölcsöt, meg par alapdolgot , rizs ilyesmi ha sokat allsz sorba.  DE ha fogkrem, wc papír, dezodor, csoki, sör, stb kene, az mar CUC lesz.  Igy perrsze mindeki ügyeskedik mert CUC nelkül  nehez. 

Amugy meg jegyrendszer, kommunizmus, teljes foglalkoztatás. fusizás, minden ami a 60-70-80-as evek Mo-ara annyira jellemző volt, nosztalgia időutazas az egesz. 

Az automatakbol CUC jon ki, de bevalthatod CUP-ra a helyieknel kb 1-25 az arany és akkor ha talalsz ahol elfogadjak röhejesen olcson tudsz vasarolni. Leginkabb a fenti 3at. 

Közlekedés - van 1 vonat havannabol vegig le delre - senki se alanlja , mindig lerobban. Amugy buszok vannak meg taxik. Buszbol a CUC-os turista busz nem olcso, Vizaul a neve, magyar arak v talan meg dragabb, legkondis uj busz.

Ritkan jar (pl havanna - santiago de cuba anno napi 2x ment) és előre érdemes megvenni a jegyet (majd lesz rola sztori miert) 

Van helyi busz havannaba, ilyen kamionbol kialakitott, az CUP-pal megy, altalaban nagyon zsufolt. 

A taxi - itt anno az volt h az uj taxik, legkonidval, azok legalisak küldölieknek , ha 3an v többen vagytok le lehet alkudni vizaul arba / fő akar, hosszú távra is működik. 

Mikor mi voltunk a regi taxik (ladak, moszkicsok), a collecivok (kisbuszok) illegalisak voltak a küldöldieknek, most mar talan ok. A stopp dettó anno lillegal volt külföldieknek, most aszem mar nem. Fizetni kell erte. 

Bicitaxi, szamarkorde rövidtavra. 

pict0027.JPG

Regi autok - legalisan amik vannak nagyon dragak, dragabb a sima taxinal. illegalba meg illegalis.

+1 - ez megvolt meg valakinek? moszkvics labbalhajtos. nagyon vagytam iylenre 6 évesen. Egyik kedvenc kepem erről az útról

pict0013.JPG

Szallas - Hostel nincs, couchsurfing illegalis. Casa particular a legolcsobb, egy szoba 2 főre 15-30 cuc, 2 vendegnel tőbb egy szobaba ilegalis. (ööö, hat az illegalis-t leirtam parszor ebbe a fejezetbe) Ha harman vagytok akkor 2 szobat kell kivenni…vagy nem, le lehet boltolni, altalaban kiesőbb putribb szallasnal h 3an egy szobaba, és nem jelent be mindenkit, ami …. na mi , illegalis nyilvan de megrizikozzak neha. Nekünk belementek trinidadba utana meg mar odaszolt a havannai rokon/ismerősnek telefonon h mi ok vagyunk ugyh utana ott is. 

A rum rettentő olcsó, sör arba van literje, (vagy a sör draga) bar szeretném jobban. 

Internet. 10 eve minden nagyobb varosba volt internet cafe, betarcsazos nettel, sorral, eleg dragan. Lassu, a gmail csökkentett módban jott be sokszor. (Allitolag mar van Wifi minden megyeszekhely főterén, szinten fizetős, meg kell venni előre egy órát és azt lenezezheted)

 

Na ennyit a szaraz tenyekről  és akkor vissza a kalandokhoz.. vagyis folyt köv nemsokara...a következő részbe lesz casa particular, haverkodás a helyiekkel, elveszünk a holguini ejszakaban, elveszik egy fenykepezőgép, sok rum, kubai lanyok…stay toon 

süti beállítások módosítása