Laci utazásai

barcikaisrac

barcikaisrac

kuba marc 5-22

2017. április 22. - barcikaisrac
kuba marc 5-22 
Havanna marc 5-7
Szoval marc 5 megerkezes és csajokkal összefutas, meg a labujjam sikeres elintezese utan masnap marc 6án bementünk a belvárosba szetnezni a lanyokkal, a capitolium környékét meg a malacon-t,  meg csomo időt töltöttünk a buszjegy vasalrassal Santiagobba masnap delutanra, masfel ora sorbaallas utan szerencsere volt jegy, 51 CUC volt és 16 óra buszut. Este csak beszelgattünk, 7én án meg összeszedtük a hozzavalokat és szendvicsekkel felkeszülve kitaxiztunk a buszpalyaudvarra. Elég hülye helyen van, busszal maceras csak atszallassal lehet oda menni. Végülis a hosszú  buszut nem volt veszes, tartottam tőle, de aludtam ettem és reggelre értünk oda. 
Az idei utra talaltam a telóra egy  offline terkepet, a maps.me -t ingyenes is raadasul, kivaloan működik, utvonalat is tervez, szinte minden rajta van, sajna a tömegközlekedés nem, de a buszpalyaudvar, ettermek, hotelek automaták igen, kubaban eletmentő volt sokszor hasznaltam, nem kellett papír terkeppel / utikönyvvel vacakolni. 
Santiago de Cuba marc 8-9 
marc 8án reggel ertünk santiago de cubaba, nekem nagy vagyam volt ide eljutni mivel a sziget masik vege és engem mindig erdekeltek a messzi helyek, besetaltunk a belvarosba a csajok kaveztak, egesz kulturalt helynek tűnt, aztan kiderült hogy a mosdóban nincs nemhogy papír de folyó viz se, kiderült h egy kannaból vizzel kell leönteni a kagylót hogy lefollyon, de a kanna meg a vödör az ajtó előtt van nem a wc-ben, kerestünk szallast egy papas rank akaszkodott hogy ő majd ajanl, mutat hogy ugye kapjon erte jattot a casa tulajodnosoktol, sehogy se tudtuk lerazni meg angoulul se beszelt, nem is ertette mit akarunk, de nem tudtuk lekoptatni, mindenaron tolmacsolni akart köztunk ls a hazineni között, mikoznben a hazineni tudott angulul ő meg nem. Na mindegy szallast könnyű volt talalni azert, egy ejszakara foglaluk, hogy majd meglatjuk hogy jön be santiago,  kötbejartuk a csajokkal a varost, hat nem annyira jott be, olyan erőszakosan lehuzos hangulata volt, azt a karibi varazst amit olvastam rola meg nem ereztem, nem volt az igazi, voltunk egy rum múzeumba ami eleg gagyi volt, talaltunk egy romkocsmat is, ami nem műrom, hanem igazan rom, viszont olcso volt a sör,  este még  szetneztünk meg volt valami fesztival is elő zenével de eleg koran vege volt, és nem igazan lattunk tovabbi opciókat, valahogy nem talaltuk meg a varazst, ugyh eldöntöttük masnap (9e) még elmegyünk hajokazni, és az ésjszakai busszal tovabb trinidadba. Tök jot ebedeltünk a casa-ba,  a hajó olcsó volt és tök szuper, 2 óra és talan 2 CUC, körbejártuk az öblöt, az eleje tele volt gyarakkal, de aztan szép volt, volt egy remek  kis szigetet meg jachtkikötő, és végül én nem is fizettem érte mert elfeljtettek kérni a végén. Ami tök jellemző annyira leszarnak mindent sokszor főleg az allami alkalmazottak, elfelejtik a rendelést, rosszul adnak vissza akar a te akar a sajat karukra. A buszra varva meg összefutottunk Wolfgang-gal egy osztrak sraccal, akivel szoba elegyedtem és megbeszeltük h jön velünk a tovabbiakban, meg aztan a buszon Orsival is egy magyar csajjal meg meg egy masik magyar sraccal. Kicsi a vilag. Mivel Orsi mar volt trinidad-ba, igy ő kalauzolt minket, meg közösen vettünk ki szallast is igy 5en. 
Trinidad marc 10-13
Trinidad volt 10 éve is az egyik legjobb resz, most is nagyon tetszett, eleg túristás hely, a szallas se volt annyira nagy szam de nem volt drága és jo helyen is volt, bereltünk bicajokat és kibringaztunk a partra, kicsit messzebb volt mint szamitottuk, főleg azookal a bicajokkal amiket sikerüt berelni, de eleg szép volt, mi Wolfganggal tovabb maradtunk, meg eltekertünk egy masik partra és megneztük a naplementét, majd monduk sötétbe hazatekerni kalandos volt, az eső is rákezdett közbe. De a naplemente megérte. Este még  szetneztünk a főtéren és környékén, midnen este élő zene van csomó helyen meg a fő tér lépcsőin a legnagyobb buli megy a salsa több száz emberrel meg a koktélok. Megkedveltem a pina coladat, nemely helyen remekül csinaljak tenyleg, mintha egy alkoholos smoothie lett volna. 
MAsnap a  bicajt nem vallaltuk be, meg 5ünknek sokkal olcsobbra is jött ki kitaxizni a partra, stílusosan nyomtuk nagy öreg feher amcsi cabrioval. a napot a strandon töltöttük este naplemente utan jött ertünk a cabrio
a csajok, Judit, Eszter és Orsi 
img_9796.JPG
, és mentünk orsi egy ismerőséhez ilyen paladar-ba halat vacsizni, valami óriási 60 cm-es hal volt 4ünkre mert Judit nem eszik halat , pukkadasig zabaltuk magunkat, a csajok kidőltek, mi wolfganggal még ittunk par koktelt este. Masnap a többiek elmentek lovaglos kirandulasra, allitolag nagyon szuper volt, en maradtam mosni meg kicsit egyedül lenni, sűrű volt az utso par nap, este mi meg buliztunk wolfganggal a csajoktol meg elvalltunk masnap, ők reggel mentek tovabb egyből a disznó öbölbe, mi meg csak delutan cienfuegos-ig. 
igazabol wolfival jobban megvolt a hullamhossz meg volt kis feszültség amiatt is h wolfi nem beszelt ugye magyarul és a csajok rendszeresen átváltottak angolrol magyarra ami sztm udvariatlan ha van valaki a tarsasagba aki nem beszel. 
Cienfuegos marc 13-14 
Masnap mar ketten kimentünk a buszhoz de volt vagy 2 órás sor, meg az iranytaxi meg csak kinalgatta magat hogy elvisz csak kicsit többért, ugyh vegül is taxiztunk cienfuegos-ba, ami tök kellemes meglepetés volt, cseppet sem turistas, kellemes nagyváros, a taxiban egy nagyon kövér néni ajanlott nekünk szallast, a legjobbat ami valaha volt kubababa, végigsétáltunk a maracon-on, meg a belvásrot megneztük,  este egy remek halat ettünk tök jó élőzenével az étteremben, bar nagy éjszakai elet itt nem volt. Masnap probaltunk playa larga-ra v playa giron -ra buszjegyet venni, de a jegyarusitas szünetelt 2 órát ebédszünet miatt, ugyh setaltunk egyet a varosba,  közbe talalkoztunk a mólón 2 nemettel Julia-val és Daniel-lel, akiket mar Trinidadban is lattunk a parton, sőt wolfgang beszelt is velük valamit, mivel Daniel eleg jellegzetes figura, kopasz eleg impressziv 30 centis vörös szakallal, nem volt nehez ujra eszrevenni. Kiderült h ők is playa larga-ra mennenek de a buszjegy mar elfogyott az egyetlen buszra ami megy ma, ugyh taxizni kell ami mindjart nem olyan fajo h 4en voltunk ra, aztan a taxiuton össze is haverkodtunk és mint kiderült ami szallast foglaltak az a szoba 4 személyes volt , igy együtt is szalltunk meg, szuper szallas volt közvetlenül a parton. 
Playa Larga marc 14-16
Playa larga egyebkent a legjobban tetszett kuba-bol, kis falu, szuper parttal, par utcaval, par bolttal, gyönyörű parttal eszmeletlen naplementével. Este söröztünk meg tabortüzeztük ilyen vegyes külföldi tarsasaggal, masnap meg snorkel-eztünk , Daniel meg Wolfgang buvarkodtak is, 2 helyen , egy regi amerikai iskolabusszal mentünk, egesz jo volt, bar azert thaiföldhöz kepest azert az elővilag szegényes, legalabbis a snorkel-ezéssel, a  buvarkodas, ami viszont nagyon  olcsó volt, talan 20 cuc , jobban megerte és többet is lattak ahogy meseltek. Este langusztat ettünk, masnap meg Wlofgang-tol elbucsuztunk mivel neki mennie kellett vissza a repülőhöz, én meg a 2 nemettel utaztam tovabb vinales-be. Wolfgang-gal tökre megkedveltük egymast par nap alatt megvolt a hullamhossz, vagany srac, sokat utazott erre arra, most meg kubanak ugy vagott neki h se terkep se utikönyv se okostelefon, jo mondjuk beszel spanyolul de azert igy is kemeny. 
Wolfgang és én 
img_0169.JPG
Vinales marc 16-19 
A nemetek is tök jo fejek amugy, Daniel is meg Julia is, jol szorakoztunk , vinales-be mar a szokasos iranytaxi, megint nem volt busz,  lerobbant utközbe , kiderült h a szuper amcsi kocsiba meg szuperebb japan motor van (ami akad ugye) egesz olcsón talaltunk szallast, aztan este egy tök jó élőzenés helyet talaltunk keg kokteloztunk. Vinales-ben egyebkent valami fesztival volt, a fő téren minden este volt zene meg műsor. 
Masnap delelott bicajt bereltünk, a szokasos kubai minőséget, elmentünk barlangokat meg hegyeket nezni, az első barlangban csónakazni is lehetett mondjuk nem tul hosszu volt az ut , talan 5 perc, a masodik mar kevesbe kiepitett volt, elemlampas cucc, de itt lehetett fürdeni is a barlangtóban. Aztan hazafele Daniel bicaja lerobbant, elszakadt a lanc, ugyh az utso par km-t ő hazatollta  szegeny. Delutan egy taxival egy 3ik barlangot neztünk meg, tök nagy de eleg kis resze latogathato, meg egy hatalmas szikla fal festmenyt, aminek fel is turaztunk a tetejere, ami nekem eleg nagy szam az egyre hatalmasodó teriszonyom miatt. Egyedül nem is mentem volna de igy tarsasaggal ok volt, meg nem is a maszas gaz hanem lenezni szar :)
Daniel Júlia ls én 
img_0346.JPG
tartalmas nap volt este par koktel, meg elő zene, feldedeztem a Ropa vieja-t ami kb pörkölt. Fincsi és olcsó. 
Masnap a tengerpartra mentünk ,punta juitas-ra ami szuper hely, csak baromi rossz az ut oda, 60 km v 3 ora volt, az atlanti part de teljesen idilli karib, nyugis csendes és gyönyörű, homokos öbbök és mangrove, lattunk csomo rakokat mindenfelet tarisznyarakot, remeterakot.
Utolso vinales-i napon meg delelőtt kicsit turaztunk megneztünk egy kilatopontot, delutan meg mar megszokott taxi havannaba, mar csak Julia-val mert a jegyek elfogytak a buszta 3 napra előre. Daniel-t ott hagytuk Vinales-be neki meg valami sulis olvasnivaloja volt a doktoriahoz. 
Havanna marc 20-23 
Tök szerencsesek voltunk mivel hostelben foglaltunk online, de vegül privat szobat kaptunk ketten Juliaval, tv-vel fürdővel,  Masnap  setlaltunk egy csomot Havanna-ban, a maracont meg a temetőt ettünk a kiani negyedbe, megneztük ittunk lehuzosan draga koktélt, megneztük a grand hotel havanna-t aminek szuper kertje van, be lehet menni barkinek, meg elmentünk a 10 évvel ezelőtti barba aminek a neve az én vezeteknevem meg a la floridita-ba is. 
Julia utolso napjan meg bejartunk a varos tovabbi reszeit, majd este ő visszarepült én meg privat szobat kaptam aznap ejjelre. 
Aztan masnap kicsit többet interneteztem, boklasztam kicsit a varos meg nem latott részén,  csinaltam par kepet videot, este meg összefutottam Daniel-lel aki addigra havanna-ba ert és vele meg ket nemet lannyal iszogattunk. Este hazasetlatam és déleéőtt meg ki a repterre mar megsoktott busszal, meg sorbaalltam penzt visszavaltani egy órát, hogy ne felejtsem el hol vagyok, vettem 2 karton olcso kubai cigit, és 1kor indult a gep mexikoba. 
Az uton minden ok volt, 1 óra se, a gombnyomasnal megint szerencsem volt,  megint zöld volt hogyh nem pakoltattak ki,  remek volt visszaerkezni a civilizacioba. Lehet kapni mindenfele snack-et a boltba, bankkartyas fizetes, ingyen wifi a repteren :) 
Bebuszoztam a varosba, lepakoltam a cuccom, vettem ki pesot, kajaltam a mekiben vettem buszjegyet masnapra Chiquila-ba és csobbantam egyet a medencében. 
Meg neteztem végre nyugisan és ingyen…és aztán másnap Holbox…
Kepek sokas szerint facebookon 

kuba megerkezés és uti tapasztalatok

Hat ezzel lemaradtam kcisit, mert mar ket hete mexikoban vagyok, most epp chiapas,  san cristobal de la casas ami fasza hely és nemsokara guatemala, de mindegy most akkor kuba (fotok a facebook-on, mivel a blog.hu-s foto feltöltés borzalmasan lassu nincs türelmem hozzá most) :

 

 a repülőúton minden ok volt, 3kor elrepülem floridaba, es telejs 3 orat töltöttem az allamokban konkretabban fort laudare repterén. Igazabol a tranzitban csak, mivel eleg macera a biztonasgi ellenőrzés, és sajnos nem volt dohanyzo resz se. Viszont siman kerdes nelkül adtak 50 USD -ert vizumot, majd meg bő 1 óra repülés utan megerkeztem havanna-ba. Valtottam penzt, sajna konvertibilis-t tudtam csak, de aztan megszant valaki es adott 1 helyi pezo-t buszra. Ami bóven sok is ra. A taxi 25 cuc lett volna (azaz 25 usd) arra nem akartam költeni, de kiturtam a netről mar korabban h ha elsetalok az international terminal-tol a terminal 2ig, a belföldi jaratosig (masfel km kb) , onnan jar busz a varosba, és 0,40 local peso (CUP) a tarifa, bar én local centet nem igazan lattam amugy egesz idő alatt, mindegy 1 CUP-ert ami 12 forint elvisz a belvarosba a 12 vagy a 16os busz. Persze baromi zsúfolt de hat valamit valamiert. A csajokkal megbeszeltem h talizunk a Jose marti teren. Hat mint kiderült abbol van jopar havanna-ban ugyh nem sikerült összefutni, meg a chatsim-mel is gondok voltak, ugyh sms-eztünk ami igen huzos. Szoval a hostel-hez mentem, szerencsére volt offline terkepem, a maps.me remek alkalmazás életmentő volt kibaban, meg mashol is ha nincs net, offline terkepnek. A buszokon kivül szinte minden rajta van. Hostelek amugy kubaba csak havanna-ban vannak, ott is talan 6 darab, es ezek is kb ugy neznek ki mint a casa particular-ok csak több meg emletes agy van az egyik szobaban. Nem is erdemes előre foglalni amugy semmit, mindig talalni könnyen casa-t. 

Amugy a csajok ket magyar lany, Eszter és Judit akiket a facebook-on talaltam ilyen utitarskeresőn, vándorboly, mivel kubaba gazdasagosabb együtt utazni, meg lehet osztani a szobaköltséget meg a taxit ilyesmit. Összefutottunk veül a hostel-ben, ami a nagy temető mellett volt közvetlen, nem tul belvarosi lokació de a celnak megfelelt. Bebuszoztunk a belvarosba delutan, és setalgattunk meg sikeresen belerugtam bal labbal valami padkaba, és a bal nagylabujjam elegge megfajdult. Mivel meg 2-3 hetre ra is erzkeny volt, bar ne mis kimeltem vagy zuzodott v el is rört mindenesetre mar jobb, csak kicsit merev. sörözgettem, aztan a csjok elmentek koncertet nezni, buena vista social club-ot en meg meg csamborogtam kicsit, betertem egy ket kocsmaba, probaltam dumalgatni de angollal itt eleg nehez, azert kezzel labbal valamicsket ment aztan alvas, kipihentem az előző éjjeli utat. 

A helyi buszokról: olcso nagoyn 1 CUC-bol 2 ember is utazik, viszont menetrend és térkép égeföldön nincs, egyet talaltam vagy 1 órás netes kereses utan, de azokon csak a betű-számos-ok vannak a sima számos buszok mar nem. Meg tajekozodasi pontok se angyon. mindenesetre azer hasznaltuk, mert a taxi lehuzas főleg avároson belül,  dragabb mint magyarorszagon, egy 4 km-es utra nem ment lejjebb 8 CUC nal az istennek se. Azer az 2300 ft, Meg tan bici taxit lehet fogni 2ért, de az meg olyan gyors mintha gyorsan gyalogolnal. 

Kuba egyebkent viszonylag draga, és körülményes, semmi se egyszerű meg eleg sokszor le is akarjak huzni a turistakat. Nekem meg  dragabb is mint 10 éve volt, köszönhetően annak hogy a forint most joval szarabb a dollarhoz kepest mint anno. talan 220 volt most meg 285. Amugy az arak sztm ugyanazok, a buszjegy a 15 éves lonely planet hez kepest egy peso-t se valtozott legalabbis. A menetrend se :) 

Azt hinne az ember hogy mivel a kubai atlagkereset 20 - 30 CUC (ezt = ugyanannyi dollárral) midnen majd olcso lesz de nehany kiveteltől eltekintve ez nincs igy. 

Ami olcsó tud lenni, az a gyümölcs (de ha nincs kiirva az ar és latod h turista arat adnak, szolni kell h nem ok mert szemrebbenes nelkül a 10-20xorosat elkerik) ,eg az utcai kaja, ami eleg szar, jobbara pizzaszelet v kis pizza sajttal v borzalmas sonkaval esetleg szalamival. és szendvics, szinten sajttal v krokettel v ugyanazzal a soknaval (ilyen pizzafeltét szerű) esetleg ratottaval ami meg a lagjobb. Na ezek vannak CUP-ert 5-10-15 ami ugy 60-120 ft. Meg az utcai üdítő 2 cup, a kavé 1 cup,  mogyoró, 5-10 CUP. 

Lehet fizetni CUC- centtel is, 24 a váltás, de akkor sokszor rosszul v kevesebbet  adnak vissza és szólni kell nekik h nem ok. Mert a turistakat tisztelet a kivetelnek minenki csak ket labon jaró hülye tömött pénztarcaknak nezi. 

Olcso tud lenni meg a cigaretta is, ha el birod szivni a helyit, 70 cent-ért mar van, van olcsobban is de az mar nekem is tul kaparós volt, ami elfogadhato az a H.Pullman , meg a Popular , mondjuk az mar igen kaparós, olyan barna szofi, meg inkabb szimfonia kategoria. Amugy van lucky strike , az 3 CUC-ert.

A rum is olcsó viszonylag, 4-5 CUC-tol a 7 decis blanco. 

Ami drága: A viz masfel liter 70 cent től 1,5 cuc-ig, a boltban a sör 1 CUC, kocsmaban 1,5-2 CUC egy 3 decis, a helyi üdítő 50 cent, a kaja a boltban eszmeletlen draga, nincs is de ha van akkor egy csomag keksz 3-4 cuc, 1000 ft körül. A kenyer szinten nem olcsó. Amugy alig van valami. Ha bemesz a boltba rum biztos van de viz nem biztos, üdcsiből 1 v 2 fajta van sose az összes, ha talalsz valamit meg kell venni mert a köv 2-3 boltban nem biztos h megtalalod. Az a tipikus h egy fajta termek kiakva egy teljes polcra.  Küzdelmes na. .És ha van valami akkor  baromi nagy sorok vannak a boltoknál. 

Amit lattam egy fajta sonka van az orszagban (ha van) a pizzafeltet szerű, 3 fajta sajt, egy fajta szalami (az se jo) virsli, és löncshús. És ennyi. 

Ilyen alap dolgok h fogkrem, WC papír naptej, tusfürdő - hat egy-ket fele ha van, de inkabb vigyetek

Ahhoz kepest az etteremben lehet normalisakat enni, sokra ne szamitsatok, de sonkas cuccot v szalaisat ne kerjetek. Nekem a kedvencem a ropa viera volt ami kb pörkölt csak szet van “huzva” a husi szalakra,és olcsó is,  amugy meg meg a krumpli is hianycikk, a köret babos rizs meg sült banan. Azert kulinalisan nem az igazi Kuba. 

Mondjuk a languszta meg a halak jok tudnak lenni 10-15 CUC-ért.  De vizszonylag olcson jot enni eleg nehéz. 

Sorban allas amugy mindenütt van, a penzvaltonal felora, internet kartyaert is, a buszpalyaudvaron akar egy óra is. És baromi lassuak gondolom mert leszarjak mivel alig keresnek, siman ott alsz előtte és nem reagal elnez a fejed mellett , meg csacsog massal. Eleg idegesitő miutan te mar sorbaalltal eleget, meg akkor se szolgalnak ki. 

Penzvalos sztori meg h ki van irva minden arfolyam de közbe nincs nekik olyan penzük, en ugy jartam fel ora sorba allas utan h 300 euro-t valtottam és csak 3 CUC-os bankjegyük volt, amiből adott 103 at. Nem volt semmi masuk. Fasza. De ugye ha mashova megyek megint fel-1 óra sorbanallas.  

Nem tudom hogy boldogulnak, ha a havi fizetesből valaki vesz 20 sört és ennyi volt. Persze ezért fusizik mindenki, 

Itt a taxis gondolom a kiraly, draga is a kocsi nagyon, egy regi szar 50es évekbeli 6-8 millió ft, az új 15 millió akar, rengeteg a lada meg a moszkvics. Amugy az autó dragabb mint a lakas, mert azzal lehet penzt keresni (meg a casa particularral,) és  minel több szemelyes annal jobb. Azokban , ablak vagy van de nem lehuzható vagy nincs, bizzonsági öv nincs egyebkent amiben van azokbol is kiszerelik, az ajto vagy nyilik belülről vagy nem, a duda meg a zene működik mindegyikben tutira. Mivel alkatresz nincs ezekhez, minden takolt, több kocsibol összeszedett, a motor mar reg kicserelve masra, altalaban japan valamire. Pl a mi oldsmobil-unkba mikor lerobbant kiderült h mitsubhisi motor volt. 

A tavolsagi közlekedés egyebkent amit parobaltunk az a viazul busz meg a taxi, masra nem nagyon volt esely, ez akettő drága, a busz 51 CUC volt 800 km-re pl, a taxi kb masfel-2xese a busznak fejenkent ha ilyen collectivo taxit talalsz. Attol is függ mennyire frekventalt desztinación szeretnel menni. De sokszor a buszjegy napokkal előre elfogy ugyh taxizni kell, ez van. Van meg egsy kifejezetten csak kuabiaknak valo busztarsasag, azt külföldiek nem hasznalhatjak, meg kamion-ok és stoppolas is, ami kalandos, de nem parobaltam vegül mivel eleg esetleges és az utitarsak kevesbe voltak elereszve szabaidővel.   

Talalkoztunk egy magyar csajszival, Orsival, santiago de cuba-bol trinidad fele a buszon (kicsi a vilag, rajunk kivül 2 masik magyar volt a buszon teljesen veletlenül, a masik egy eupolisz-os srac akivel meg közös ismerősünk is volt. Vicces volt  mikor orsi megkerdezte spanyolul h hatradöntheti e az ülést és  a srac magyarul valaszult h persze :) Orsinak kubai pasija van ugyhogy eleg sok belső infoja is a kubai hetkoznapokról.

A sima lakasokban nincs folyoviz, kezzle mosnak, a vc-t vödör vizzel öblited le, azert  tv van mindenhol és okostelefonja is nagyon sok mindenkinek van, külföldi rokontól jellemzően,  meg markas cuccuk is sokaknak, de havi v több havi fizetes egy farmer. Lehet kapni itt is adidas-t meg puma-t meg reebook-ot ilyesmit, de hogy hogy fizetik meg az kerdes. Mondjuk altalaban mindenkinek van valaki rokon usa-ban, azok tamaogatjak őket egyreszt, masreszt mindenki arul / ügyeskedik valamit. 

Nem ertem amugy hogy tud működni ez az ország, mondjuk magyarországról is hasonlokepp gondolom neha, de azert ez egy mas szint. Komolyan elkepzelhetetlen hogy ez működjön és valahogy mégis működik egyik napról a masikra. 

Az internet szinten nem a szokvanyos, egy internetszolgaltato van, és a központibb köztereken meg a hotelek egy reszeben van wifi, de mindenhol fizetős, kapcsolódsz a halozathoz és beirod a kodot ami a kartyan van amit vettel, 1,5 cuc 1 óra internet, ha hivtalosan vasarlod sorba allva, amugy 2 ha hotelbe v akar 3 ha az utcan valakitől aki mar sorba allt erte. Termeszetesen lassu is, facetime, v egyeb internet telefon eselytelen. 

Nyelv - a spanyol nelkül nehezebb boldogulni, ha nem beszelsz keress olyan utazo partnert aku beszel - könnyebb meg olcsóbb lesz minden :) Persze lehet boldogulni valahogy nelküle de az alap minimum kell legalabb a szamok meg par mondat, mndjuk rad fog ragadni ugyis. Meg penz kerdes, hotel-ben nem problema az angol meg a szervezett utaknal is ok, de amugy ha magadnak szervezed a dolgokat kell a spanyol, vagy legalabbis a google translator . 

Magyaroknak amugy tökre időutazás kuba, tiszta 70es évek magyarország, amugy meg a fenti nehezsegek furcsasagok ellenére is tetszett, arrol hogy merre mit csinaltam a 18 nap alatt majd a következő bejegyzésben lesz szó.

Fotók meg majd  facebook-on. 

süti beállítások módosítása