Laci utazásai

barcikaisrac

barcikaisrac

2016 október 15-18 Cadiz

2016. november 06. - barcikaisrac

Október 15 Ronda - Reggel felkeltem koran (spanyol koran) hogy elerjem a fel10es Cadiz-i buszt, zuhany, összepakolás, meg csekkoltam a menetrendet és rajottem h szombat van…és szombaton nincs fel10es közvetlen busz, se 17.00 - hanem este 6kor van az első és egyetlen. Mivel mar beterveztem h du meg partozás lesz igy gyorsan B-tervet neztem. Mivel a hetvegi buszmentetrend igen foghijas meg ugye nincs is összefoglaló honlap az összes tarsasagnak eleg kinkeserves volt kiböngeszni. 2 fajta  2 atszallasos opció lett volna, sevilla és onnan Jerez majd cadiz, ami kerülő, v az eredeti busz utvonal csak atszállásokkal először  Villamartin-ig (egy 10 ezres kisvaros) majd onnan Jerez és onnan mar busz v vonat is jar gyakran Cadiz-ba. Kiböngésztem h szombaton 10kor megy Villamartin-ba busz, 1 órás menetidővel, és 11kor meg megy onnan Jerezbe masik. Ami necces atszallas, de gondoltam majd ha lekesem meglatom mi lesz, a köv busz a honlapon 18kor ment villamartinbol Jerezbe azt biztos nem varom ki ha nem muszaj, stoppolok v valami. 

Közbe ezzel eltelt az idő ugyh erőltetett menetben masztam fel a hegyre a buszmegallohoz, vettem jegyet majd 11.05re meg is erkeztünk villamartinba, és meg lattam h fordul ki  a Jerez-i buszom a palyaudvarrol…1 percen mult, meg egy nyamvadt elsőbségadáson az utso kanyarba…

Hat mindegy szetneztem a paylaudvaron,  hal istennek egy masik tarsagnak volt 14.30-kor jarata szombaton Jerez-be, megse este 6, ugyh addig szetneztem, kajaltam, napoztam olvastam. Nem sok minden van villamartinban, azt mind megneztem, a fő tér amugy cuki. 

2016-11-06_22_04_34.jpg

Visszamentem 2-re még elmentem utso pisire, és latom egy busz fordul ki a palyaudvarrol, nezem a menetrendet, kihibajavitozva azota a 14.30-as busz, atirva 14.00-ra…ó bazz mi a f...,  kerdem a palyaudvaros alkalmazott nenit az e a Jerez -i busz, hat az, ugyh szaladtam utana, integetes, és az első zebranal felvett. 

Ugyh a masodik buszt is majdnem lekestem, de megse, és Jerez-ig meg se alltunk. Ez a rész egyébként szép hegyes, meg szelturbinak vannak mindenfele, eleg jol nez ki. 

2016-11-06_22_18_37.jpg

Jerezben mar csak 20 p-et kellett varni, pont jott busz, egy pisi vasútállomés (szép) és cigiszünet utan mar a cel fele robogtam. Pedig allitolag szep Jerez, de most tengerpart kelett, nem neztem szet. 

2016-10-15_15_31_28.jpg

És du fel5re oda is értem 7 óra alatt a tervezett 3,5 helyett. De tökre jo valasztas volt megerte.

Cadiz egyebkent a tartomány meg a varos neve is. Ez tud zavaro lenni mondjuk ha car sharing oldalokon keresel - probaltam ugye nezni Blabla-cart is de nem talaltam. ÉS egy szigeten van a a város, hídon 

lehet megközeliteni, v mesterséges töltésen is vezet most mar út.

2016-11-06_22_06_46.jpg

A buszpalyaudvar a kikötó mellett van, az -újváros (cadiz-cadiz) -és az  óváros (cadiz-cadiz-cadiz) hatarán. A sziget ny-i vege az óváros, pici de nagyon cuki, körbe tenger, a végén strand két erőd között, a városban meg sikatorok parkok, templomok, szal nagyon ok a hangulat. Ja meg meleg, meg joval melegebb volt mint malagaba. 

2016-11-06_22_08_17.jpg

A buszrol leszallva keresztülvagtam a varoskan (tenyleg 15 p keresztbe kb az óváros) közbe kb a fele nevezetességet lattam is, majd az ocean parton setaltam, közbe a Villamartinba keszitett szendvicset meguzsonnaztam. Aztan lesetaltam az erődökhöz, megneztem a beach-t, strandoltak is ami jo jel…aztan becsekkoltam a hostelbe, ami 8 perc kb a strandtól, ledobtam a cuccom és visszamentem megnezni a vizet, kis labaztatas is volt, meg  neplemente par sörrel. Rövidgatyas polos, papucsos idő volt, este elfert vmi hosszujju, szal eleg fasza igy október kpen, plane h otthon 8 fok.

2016-11-06_22_10_25.jpg

A naplemente eleg franko amugy itt, tok nagy a nap. Meg setaltam egy kicsit, vettem sört és este a teraszon sörözgettem. Ja remek tetőterasza van a hostelnek. Kertem pokrócot ejjelre, kaptam is de megnyugtatott a recis srac h nem fog ejjel kelleni. Egyre jobban tetszett a város :)

2016-11-06_22_11_04.jpg

Masnap itt is elmentem egy free walking tour-ra, erdekes volt, egy helyi egyetemista csajszi tartotta, sokat meselt a varos történetéről, mindenki megfordult itt is csakugy mint malagaba, meg miylen az elet itt, mit és hol lehet enni-inni, milyen fesztiválok vannak. Itt nagyon megy a flamenkó éneklés amugy. Majd fb-ra felteszek egy videót. Ami erdekes volt nagyon h mivel több ezer éve lakott, egymasra epültek a városok, és ha építkeznek akkor sokszor előkerülnek régészeti leletek. 

Pl egy római amfiteatrum ami benyult a masik lakóház alá is, és úgy tájták fel hogy a lakóházat aládúcolták oszlopokkal, aláboltívezték ás alatta “barlangot” ástak hogy fel tudjak tarni a szinházat. 

A tapaszosok itt is nagyon mennek, sajna a piac pont zarva volt, de bolhapic meg pont volt, meg vannak itt is ahogy egesz spanyolorszagban meg napolyban is az afrikai utcai árusok pokroccal amit ha jö n a rendőr csak összehajtanak…vettem is egy remek napszemüveget 5 eru-ért bar sztm dragan, gyanusan hamar ramondta a5-re hogy ok. 

2016-11-06_22_11_48.jpg

Meg a franciak elmenetele utan itt maradt csomo ágyú, amit ugy haszosítottak újra h az utcasarkokra beépítették őket, amolyan koptatóknak hogy a szűk utcákban a lovaskordék ne verjek le mindig a sarkokat. 

2016-11-06_22_13_05.jpg

Aztan a hostelbe talalkoztam egy magyar csajszival aki a szerb pasijaval recepcioskent dolgozott ott, ők 4 honapja indultak el görögorszag-olaszország-franciaország-spanyolország utvonalon, jobbára önkéntes munkakat csinalnak. Aztan kimentem strandolni, Még elsetaltam és megneztem az újvárosi részt, az eleg uncsi, uj épületek, hotelek, bar a part szép, naplemente nezes, utana  meg este a magyar csajsival meg a többi hosteles önkentessel (mexikoiak, francia, holland, nemet ) meg meg ezzel azzal sörözgettünk dumlagattunk.  

Masnap delelőtt kimentem fürdeni meg napozni , meg körbesetaltam a partot, vettem masnapra buszjegyet vegre hetfőn nyitva voltak a ngyobb supermarketek ugyh vettem olcso  kajat, szendvicsnek valot masnapra meg mirelit pizzat és sört estere.  

Masnap mar csak tollaszkodtam-pakolásztam, fel2kor ment közvetlen busz malagaba, btw jo draga, 27 eur, több mint a repjegy, megneztem meg tarifa-t a buszbol ha mar kimaradt, majd legközelebb, csomo kite-surf-os van arra, mert nagyon szeles. ott talalkozik az atlanti ocean meg a földközi tenger,

2016-10-18_15_42_01.jpg

aztan malagaba ki busszal a repterre, volt wifi ugyh nezeztem meg cigiztem kicsit, és 9kor ment a gep haza. Halisten nem volt tele, először 2 szekem volt de aztan a 3ikról is elült a pasas közelebb a haverjaihoz, és lett egy egész sorom. UGyh kényelmesen vegigfeküdtem és olvastam meg filmeztem hazaig.

2016-10-18_22_01_48_1.jpg

Persze pont lekestem a 0.21-es utso 200E-t az éjszakai meg meg felora, masnap (aznap) meg meló, igaz home office, szóval életemben először engedtem a csábitasnak és taxival mentem haza 6ezer valami volt. 

PEdig igy is kicsit többet költöttem mint terveztem a napi 30 eur-t nem sikerült tartani. A szallas is inkabb 14-15 euro volt mint 10 amire kalkulaltam, meg a buszjegyek is huzosak. Nem vezettem, de kb a repjegy volt 26 (nekem 5 mert volt pontom) és azon kivül ugy 150 e HUF ba került a 10 nap mindenestül. 

Napoly kicsit csalodas volt, legközelebb a környeket fedezem fel majd inkabb, Del-Spanyolországba pedig mindenkepp visszamegyek meg, legalabb 2-3 hetre, inkabb mikor kicsit meg melegebb, kimaradt tarifa, sevilla,  granada, cordoba, igazabol persze ha mar ott  mar jo lenne összekötni del-portugalival, faro meg ezek, és Marokkoval is ha mar atmegy a komp...na de ez mar lehet 4 het is az en tempomban...

Tovabbi kepek meg itt https://www.facebook.com/barcikaisrac/

Legközelebb  valszeg egy regebbi utikalandot  fogok itt felidézni, 2007 Kuba kalandos volt, vicces sztorikkal...  

Nápoly - Malaga - Ronda - október 9-14

 

Kellemes alvás utan reggeli molyolás netezgetés utan ujra elindultam boklaszni a városban. Pompeit meg Herculenum-ot lecsekkoltam neten, annyira nem fogott meg hugyh azt skippeltem, az idő meg felhős volt neha jott elő a nap igy kihagytam a vezuv-ot is ami erdekelt volna amugy. De többhelyről azt hallottam hogy oda csak jó időben erdemes, és latszott is hogy a hegytető felhőben van folyamatosan. Amugy napoly eleg ketarcú. a környeke sokkal szebb sztm. szigettúrát terveztem volna meg be de nem igazan talaltam (nem kerestem elegge? ) meg lógott az eső laba, bar melegnek meleg volt rövidgatyas idő,  ugyhogy kimaradt- 

Szoval koszos ez a város,sok grafitti,  eleg gettos reszek is vannak, ami amugy engem nem zavarna nagyon, nem vagyok finnyas, de valahogy a hangulata, a vibralasa nem jött át a vásrosnak. Az ilyen sikatoros reszekhez kepest sztm tul magasak is az épületek, nem az a 2-3-4 szint hanem inkabb 6-7 emelet. Persze a part az tetszett, de ugy összessegeben a város nem igy elsőre.

Felmentem  a hegy tetejei erődbe, Ide fogaskerekű visz fel, 

2016-10-09_12_49_01.jpg

Amugy a compania kartyat nem fogadja el a metró meg egyetlen beengedő automata se, vagy csak az enyem volt bena, de  ugy kellett midnig mutogatni az őröknek h nekem ilyen van és engedjenek be…

Jo nagy hegyek vannak amugy a varos eszaki reszen, szepen beépülve, az  resz olyan “budaibb” 

Na a var se nagy szam viszont körpanorama van, azt elveztem bameszkodtam vagy 1-masfel orat meg fotozgattam

2016-11-01_18_24_16.jpg

is. Lefele meg gondoltam lesetalok iylen lepcsőn, bar epp beborult meg esett is par csepp mikor elindultam, de hat én örök optimista vagyok gondoltam nem lesz ebből zuhé…lett mire leertem szakadt utközbe meg is kellett allnom erkelyek alatt mikor nagyon ömlött mar, meg persze a szeldzsekim barmiylen szep sarga csak mersekelten vizalló mint kiderült itt, meg kesőbb malagapan meg jobban. 

De aztan ugy 1 óra eső utan megunta és alabbhagyott, volt ilyen setaloutca ott kajaltam mindenfele süt tengeri cuccokat meg fagyiztam,

2016-11-01_18_36_40.jpg

majd ujra a partra kimentem és gondoltam elsetalok az óvárostól delre eső  reszre is milyen, hat olyan varosos, meguntam, meg visszametróztam, megneztem egy remek metróállomást és utana beesteledett és visszamentem a hostelbe. 

Masnap mostmar tenyleg meg kellett kostolnom a pizzat, a classic margareta-t ami tenyleg jo és nem is draga pedig valami franko hires es eleg turistas helyen is ettem, Valami GIGI- nevű pizzeriaba. Aztan meg beboklasztam egy kolostorba aminek szep kertje volt, hat annyira nem fogott meg, modnjuk kivallo wifi volt, ugyh hagytam a tovabbiakban a muemlekzest és lehuztam a partra chillezni, vettem sört napoztam bambultam a tengert meg olvasgattam. Aztan  vegigsetaltam a deli jacht kikötőig par sörrel közben, majd bevasaroltam valami vscsinak valot, és visszavonatoztam a hostelhez. Este kis net és alvas, meg masnap utazasos nap jön…

2016-11-01_18_42_14.jpg

Szoval kedden ki a repterre, delben haza egy geppel Bp-re, minden ok volt, maradt 2,5 órám, vettem cigit spanyolországra, meg a KFC-ben egy grander menüt (egyebkent elegge ok-s a Budapesti repter, KFC meg Skyterasz /cigizni is lehet a trasitban/ ) jol kifáztam magam, és irany malaga a 4es geppel ami ugy 7re ert oda. Bazi jó idő , és  külön kiraly h mivel ugyanaz az időzóna de joval nyugatabbra van a nap is fel8kor megy le (és fél9kor kel, nincs is semmi 9 de inkabb 10-11 előtt sehol, még a reggeli is 9től kezdődik a hostelekben 11ig kb.) 

Szoval 4ik spanyolországi megérkezésem és ujra konstataltam ugy fel ora utan h mennyire szeretem ezt a spanyol hangulatot, kedvencem görögország mellett. Bebuszoztam a repterről majd 15 p seta a szallasig. Nem teljesen a központben volt, ugy 10-15 percre de nagyon oke volt a hostel, casa babylon backpackers, olyan hippis kicsit amit szeretek, a recepciosok mondjuk total be voltak szivva egesz nap…Meg jo söreik is voltak igaz dragan, mert ilyen különlegeseket arultak, ugyh aztan kimentem inkabb a kisboltba, ott volt literes 1 euro kornyeken… s szoba is szuper volt, a csajszinak mondtam h nem igazan csipem a fenti agyat a szobaba amit foglaltam (legolcsobb)n meg csak az volt ugyh atrakott a dragabba (ensulte) ingyen. Ez itt a hostel, meg az esti sörök

2016-11-01_18_47_21.jpg

Itt mar  szocializalodtam is nemetekkel, amerikai meg finn csavoval, dumalgattunk este ki merre jart ilyesmik, mondta is az egyik  srac h ő rondabol, amit kineztem és h megeri, ugyh be is terveztem köv varosnak.

 

Masnap borus esős idő volt, szemerkelt de optimistan alltam hozzá h majd elall és elmentem ilyen free walkin tour-ra. Tökre szeretem ezt a fajtat, minden varosban van, elmesélik a történetét a városnak meg vegigsetalunk 1-2-3 ora alatt a nevezetességeken , elmondjak mi menyibe kerül ami belepős, hova erdemes menni még meg hol inni-enni. A vegen adhatsz borravalot ha tetszett (illik) én 1-2 eurot szoktam. Viszont majdnem vegig esett valtozo intenzitassal   és kiderült h a szép sárga dzsekim inkabb nem vizallo egy idő utan elegge elaztam. Amit erdemes megnezni az ovaros, ami tenyleg jo regi, itt ugye del spanyolorszagban eleg sok mindenki jart a törtenelembe, utana lehet olvasni, sok tapaszbar, picasso muzeum, egy ókori rólai szinhaz, van itt egy szép nagy park, bikaviadal arena, remek kikötő, strand, meg ket var, a magasabbikról remek fotókat lehet lőni. Miutan  szarra aztam kiültem egy fedett teraszra és ittam 2 sört mig elallt, aztan visszasétáltam a hostelbe, kicsit neteztem és du elsetaltam a kikötőt megnezni meg a strandot. 

2016-11-01_18_50_52.jpg

2016-11-01_18_51_26.jpg

Este visszamentem a hostelbe és ott dumalgattunk a sracokkal akik ott voltak. Talalkoztam egy János nevű izlandi sráccal, vicces mondta h hallotta h magyar vagyok és h neki is magyar neve van, valami felmenőjétől. Tipikus vikingnek nezett ki amuhy, magas vekony, szőkésvörös, szakall meg kis copf. Meg par amerikaival, meg a tegnapi finn csavoval. 

Na neki eleg szar sztorija volt, beszivta, elhagyta az utlevelét a visszut előtt egy nappal, ő se tudja hogy csak nem volt meg egyszer, és mivel finnorszagban személyi nem nagyon van, jogositbanyt hasznalnak mindenre, azzal meg repülőre nem szállhat igy csinaltatnia kellett ideigleneset, szerencsejere malagaban van finn konzulatus,  meg új járatot foglalni mivel az előzőt ugye addigra lekeste. Vagy +400 euró lett neki ez a kis baleset. A taniulsag h vigyazzunk az iratainkra.

Én mondjuk vittem magammal az utlevelet és a szemelyit is ha egyik elveszne meg legyen valami legalabb. 

Masnap jobb idő volt, papucsos polos,  a hegytetőn levő várat neztem meg fotoztam a panoramat, aztan lementem a kikötőbe meg a partra sétálni, volt egy kis eső ugyan de a tegnapihoz kepest csak par szem, monduk borus volt nem strandidő. Császkáltam meg a varosba, megneztem a nem óvárosi részt is, be akartam menni a Bikaviadal arenaba de zarva volt, elmentem a buszpalyaudvarra megkerdeztem mikor megy busz rondaba, majd vissza a hostelbe. Foglaltam szallast rondaba masnapra, meg kb megterveztem h utana Cadiz jön amit szinten ajanlottak meg Tarifa ha lesz idő, a nem tengerparti varosok meg majd legközelebbre maradnak. 

2016-11-01_18_52_18.jpg2016-11-01_18_53_44.jpg

Este szokasos sztorizgatas, sörök, reggel meg “koran” keles mert a 10-es busszal el akartam menni rondaba. és még csinaltam szendvicseket az utra. Eleg ritkan jarnak amugy a buszok, hetvegen plane, drágák is , és nem egy busztársaság van, egységes megbizható menetrend meg nincs a neten. Egyesével kell kiturni a buszokat az összes tarsasag honlapjarol. És azokon se mindig teljesen uptodate minden.  

Malaga - Ronda kb 2 óra és ugy 10 eur volt. Ugy del körül értem oda. Ronda egy szép kisváros a hegy tetején aminek a fő attrakciója a várost és a helgyet  kettévállasztó kanyon, meg a tobb mint 10 éves híd ami összeköti a két városrészt.

Van meg egy bikaviadal stadion is, megneztem de az nem erte meg a 7 eurot, meg szép régi hazak templom ilyesmi.

Előtte meg pont volt valami historic race - csomo regi lamborghini allt ott mindenfele szinekben. 

2016-11-01_19_04_18.jpg

De a fő attrakció a kanyon, fentről a városból  két oldalról is remekül körbe lehet sétálni , meg a hidról is baromi jol nez ki. MEg felelmetesen ha valaki teriszonyos mint en. A völgy sztm 100 m mely lehet, folyik egy kis folyó benne, vizeses is van, a hidba meg be is  lehet menni 2 eur ha valaki nem fosós mint en siman megeri. 

2016-11-01_19_06_21.jpg

Délutan a varosban csaszkaltam, kinezelődtem, fotoztam és rettegtem magam, ezert jo a kis csomag, siman a kis hatizsakkal tudtam maszkalni orakat nem kellett lerakni a szallasra. Ami lent volt a völgyben ugyh onnan feljönni azert nem annyira kenyelmes. 

A sracok az előző hostelbe mondtak h vezet le egy sortcut, egy gyalogút a völgybe a hostelhez is amin 15 perc alatt le lehet erni, hat en elindultam rajta, a völgy oldalaban mert elegge kiepitett volt , de kb az ut ketharmada utan a kiepitett ösveny elfogyott, és csak valami keskeny köves kis ösveny oldalt szakadekkal, meg elagazott is ugyh azt se tudtam h az e az az ut ugyh visszafordultam ink. Igy egyedül nem szivesen kiserleteztem volna ki mennyire biztonsagos. UGyh a rendes autouton mentem vegül le a völgybe. 

2016-10-15_09_18_48_ma_solat.jpg2016-10-14_18_02_32_ma_solat.jpg2016-10-14_17_59_08_ma_solat.jpg

Ott volt a hostel ami inkabb turistaszallas volt, remek kilatassal a teraszról a hegyre meg a hidra. Közel volt egy vizeses is amit kihagytam mar du, mert mondtak h annyira nincs kiepitve az ut, maszni is kell, én meg mar faradt voltam, meg hűvös is volt ahogy a nap mar nem sütött a völgybe. Eleg nyugis volt amugy nem nagyon volt kivel szocializalodni,  Netezgettem csak este, meg foglaltam masnapra szallast cadizba. A buszpalyaudvaron kineztem h megy egy közvetlen busz fel10kor reggel ,emg egy masik du 5kor. A reggeli buszt celoztam be. Aztan ez nem ugy jött össze ahogy terveztem, de ezt majd legközelebb...

 

megtobb kep itt : https://www.facebook.com/barcikaisrac

süti beállítások módosítása